Nuffnang Header

Friday, October 23, 2009

interview was awesome!

First thing dalam hidup selepas bergelar students di MMU for almost 3 years *including foundation* adalah pergi attend interview! WOW! interview yang betul-betul bukan main-main oke!! perasaan? terlalu excited! even masa dapat kol dari that company time final exam pon dah happy gyler. tak da la happy sampai terloncat-loncat cuma bersyukur dapat shortlisted untuk interview scholorship. bukan senang nak dapat. it is one in a million you.

First time interview pon dah jadi kelam kabut. appointment pukul 10 AM tapi bertolak pukul 9:30 AM. lokasi? Damansara, Kuala Lumpur from Shah Alam. boleh bayangkan tak, ada masa setengah jam je untuk reach KL. dengan keadaan KL yang every time jem plus first time nak pergi company tue, sesungguhnya aku memang rasa dah nak nagis dan gave up je nak attend interview nie...

tapi kembali ceria apabila terjumpa bangunan FMM. ( FMM ye kawan-kawan. bukan FAM dan bukan juga FFM seperti yang dibilang oleh angah)

* Flash Back*

Dapat interview memang saja tak nak inform kat angah. * orang dah jarang ada kat rumah biasa la *. bila dah komfem dapat scholar baru rasa nak inform dia. nak berlagak siikit. since mama dah TER-cakap apa yang aku perlu buat masa interview nati dan angah pula TER-ada masa perbualan kami. so dia pon dah tau ler.

Mama : " bla bla bla..., interview"
Angah : " Interview? untuk apa?"
Mama : " untuk keje r.. "
Me : " a'ah, keje. dah tak nak belajar"
Angah : " company mana? "
Me : " FMM "
Angah : " haaa?? Festival Filem Malaysia? sebagai apa? "
Me : (dalam hati. sengal!! ) " FMM la! Federation of Malaysia Manufacturers"


Sampai FMM company tepat pukul 10:30 AM. nasib baik masa on the way lagi dah kol Ms. Sharon cakap datang lambat. haish macam mana nie first time interview dah tak menepati janji. abah la buat IC Abuzar lama sangat. boleh pulak abah cakap, "ingatkan appointment pukul 10:30" citttt

Sampai je di lobby, staff kat sana dah tanya "Zahirah ye" ush! femes jugak aku. HE-HE. selidik punya selidik rupa-rupanya they waiting only for me. ME ok. ME!! saya seorang sahaja! since hanya aku sorang je yang dapat attend interview itu dan yang lain tak dapat. hohoho ;)

Interview start around 11 AM sebab waiting for the President. OMG! masa dorang cakap macam tue, muka dah cuak. President FMM ok! President. ingat kakitangan y berpangkat Human resource ke, executives ke yang buat interview nie. ini sampai ke President! mana tak cuak.

nasib baik staff tue bagi guideline apa yang dorang akan tanya for the interview. so, perasaan tak da gementar sangat cuma tak sabar nak start. HE-HE

tunggu punya tunggu, akhirnya President pon dah datang. ingatkan current FMM President, Tan Sri Datuk Mustafa Mansur yang datang, rupa-rupanya Past President iaitu Tan Sri Dato' Zain Hashim yang ada. Past pon past la, still President jugak okee.

[ beliau sangat COOL. i do like him ]



Bila president dah datang sumpah tak rasa nerves langsung. excited yang terlampau ada la. tak sabar nak kena interview.

Yang tak boleh bla, bila masuk je bilik mesyuarat perkara pertama yang president tanya kat aku ialah " dah habis buat puasa 6?" . aku "erk?" . soalan nie masuk jugak ke dalam agenda interview. lol.

my interview run very smoothly. tak da cacat cela pon. orang-orang yang interview pon semua macam ok je. tak da buat muka masam macam nak marah orang pon. semua baik-baik belaka. interview yang aku expect selalu berunsur agak serious rupa-rupanya tak. Rasa macam berborak dengan dorang ada laa. tanya soalan pon sometimes not related dengan company dan scholarship. tapi not personal la. dorang tue professional okee.

habis je interview, senyum bukan main panjang lagi. next semester pula , ada lagi interview kena buat which not important as this one. main-main interview dengan lecture sahaja. tapi this one kena sediakan resume untuk diserahkan kepada lecture. owh! can't wait for that momment!




[ hoped for a good news from this company ]



[ hye, i'm eyra. The red girl for today]

3 comments:

eyfagroove said...

ehhhh...shawl ak....

ika. said...

best nye..aku sgt jeles youu~~

cntik kau time interview..redd..i likee!!

eyRaDaCuTeZzOnE said...

along, tolong jangan kantoikan aku kat sini.
atiq, eh mana ada biasa je la weyh ;)

Nuffnang Content