Nuffnang Header

Friday, April 8, 2011

Nasi Lemak without egg

Tadi masa masak Nasi Lemak idaman kalbu orang orang rumah +__+ (weh serious Nasi Lemak sambal yang aku buat adalah yang paling sedap dan tiptop. adik adik suka itu yang penting), untuk lunch tetiba masa nak rebus telur ada problem. Air rebusan telur tiba tiba meruap sampai air dah nak melimpah kena api so terus tutup. Ingatkan dah masak yela sampai inti kaler kuning dan putih terkeluar so tutup je la api kan. Tuptap bila nak makan, nak kupas telur tiba tiba telur jadi lembik semacam. Bukan yang kaler kuning je lembik, yang kaler putih pon lembik sekali. Tapi aku bantai makan je sebab aku rasa mungkin mistake aku tutup api rebusan telur awal sangat PLUS kalau aku buang nanti membazir since itu je yang telur yang tinggal :)



Adik adik yang makan telur lain pon face benda yang sama. Dorang semua marah aku sebab rebus telur tak masak. Last last takut Mama marah aku pergi rebus balik telur yang belum dikupas. Ini dinamakan sediakan payung sebelum hujan :) Ingatkan Mama nak marah aku ke apa kan yelah dah besar pon tak pandai rebus telur rupa rupanya after di investigate telur yang kita orang beli itu adalah telur tiruan.



Macam mana boleh tahu telur itu adalah telur tiruan? Mesti lah after baca this



Lepas ni aku dah taknak makan telur. especially kalau makan kat luar. Benda yang perbuat daripada telur pon aku nak elak. Makan kat luar ni la paling bahaya. Pengusaha kedai bukannya boleh percaya sangat. Nak telur murah main balun je beli telur tiruan last last yang merana customer. Oh tak sanggup! Selamat tinggal roti canai telur bawang :(



Dah la telur tu Abah beli 30 biji aka satu papan. Habis dah aku balun 5,6 biji dari situ. Homaigod, semoga aku masih hidup! Doakan okay! Apa apa pon AKU SAYANG KORANG SEMUA ingat tu!! :)



P/S: Tetiba rasa risau FYP banyak tak cover lagi. Next week dah week 5. Supervisor suruh jumpa 2 minggu lagi. weh serious aku sangat risau ni :(

2 comments:

leyzajamil said...

betul ke awk termakan telo tiruan? masa mula2 tak habis baca entri awk ni lg sy agak mesti telo tiruan sekali betul..pas tu apa jadi buang ke baki telo yang ayah beli sepapan tu? sayangnya..jahat betul pengusaha telo tiruan ni..apalah..

e y R a said...

buang 2,3 biji dari 30 biji tuh je la. itu la tak tahu kan

Nuffnang Content